Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

mögöttes szándék

abstand

abstand

Gondolataim Boldog István Dávid (Progresszor) és Vékony Csongor (Mi Hazánk Ifjai) csütörtöki vitájáról

2019. május 14. - élnicsakkell

Két dolgot szeretnék előre bocsátani. Először is, azon konkrét – pozitív vagy negatív – dolgok kapcsán nem fogok véleményt kifejteni, melyeket már egyik vagy másik oldal megfogalmazott a vitáról. Másodszor pedig, igyekszem annyira szárazon beszélni a történtekről, amennyire csak lehet, lévén túl könnyen rásüthető a stílusomra, hogy nem kritikát gyakorlok, hanem kötekszem, meg egyébként is: mit tettem le arra a bizonyos mesebeli asztalra? Persze “neked is megvan a lehetőséged saját eseményt rendezni profibb körülmények között”, ez így van, még bármi lehet.

Ami jó volt

Szegeden valóban precedenst teremtő alkalom volt ez május 9-én. Ritka a vita, a nyílt vita pedig még annál is ritkább, főleg vidéken. Legyen még sok ilyen (csak ne ILYEN legyen), hiszen én is azért kezdtem el követni anno a Progresszort, és azért alakult meg az abstand is, mert feltétlenül hiszek, és hiszünk az önszerveződő civil, értelmiségi megmozdulásokban, amik valódi elvek mentén szerveződnek és nem válnak Momentum Mozgalommá.

A nagy számban megjelent közönség, bár ez nem a felek érdeme, de jól példázza mennyire áhítja a társadalom, és főleg az ifjúság a nyílt vitát.

Jó volt, hogy eljöttek a Mi Hazánk Ifjai és képviselték értékrendjüket. Én is azt hittem, hogy nem állnak majd ki. Kellemes csalódás. Az ilyen apró dolgok is hatalmasak 2019-ben, főleg Magyarországon.

Ami nem volt jó

A vitát megelőzően minkét fél három témát ígért megvitatni a közönség előtt:

„- A Mi Hazánk Ifjainak szegedi akciójának morális helyénvalósága

- A (szélső)jobboldalon sokat emlegetett normalitás mibenlétének kérdése

- A heteroszexualitástól eltérő szexuális irányultsággal rendelkező személyek növekedő elfogadottságának lehetséges következményei.„

Ezek közül csak a normalitás kérdésének kétpólusú, „DEIGEN! – DENEM!” típusú, acsarkodásba hajló tárgyalására került sor. Ez így nem volt valódi vita. A felek felkészületlenül ültek le egymással szemben, amit sajnos nem engedhet meg magának egy nyílt vita egyik résztvevője sem. Ilyen esetben nem a társadalmi párbeszéd építése, inkább a NER által nagyra tartott polarizálás történik. Számomra úgy tűnt, hogy mindketten az elkötelezettségüket és identitásukat helyezték „all-in”-ként az asztalra, érvek helyett. Nettó ego-ból nem lehet vitázni, mert akkor könnyen a szofisztikált, mégis üres és főleg érdemtelen „kurvaanyázás” veszi át a főszerepet.

És ha már érvelés: túl gyakori volt a „de hát most nem ez a téma” típusú menekülőmondat. Ez nem saját mederébe tereli a vitát, főleg nem, ha a tapasztalt gyakorisággal hangzik el, hanem csak megakasztja azt. Egy vita esetében nem baj, ha némileg mellékágakra terelődik a téma, hiszen amíg adott diskurzuson belül marad lehetőséget nyújt érdemi gondolatokat megfogalmazni a téma más aspektusai kapcsán is. Ne vessük ezt el! Legközelebb, javaslom egy moderátor alkalmazását, ő majd vigyáz erre.

A közönséggel folytatott interakció nevetségesen bugyuta volt. Tudták a felek a kötelezőt, hogy a végén meg kell hallgatni a hozzászólókat. Ez nem elég. Nem csak meghallgatni kell őket, hanem minden esetben reagálni is a mondanivalójukra, nem csak annyival, hogy „Köszönjük, következő!”* Nem számít, ha kicsúszik a vita az időből, hiszen még szinte mindenki zárásig maradt a Grandban, ha meg a kamera lemerül, hát nagy ügy. Mindenki véleménye arany, főleg, ha több konstruktív gondolat hangzik el a közönség részéről, mint egyébként a bő másfél órás vitában.

Mivel csütörtök óta leginkább csak a Progresszor közölt posztokat a vita kapcsán (kivéve a Mi Hazánk Ifjainak kórházi ágyfestése, és a beteg gyerekek megajándékozása játékokkal a vita másnapján), ezért most Boldog István Dávid állításaira reagálok, illetve, mivel az ő nyilvánosságban folytatott munkásságát követem, ezért az ő teljesítményét értékelem. Továbbá, mivel egyik posztjában sem konkretizálta, milyen hibákat vett tudomásul, ezért összeszedek mindent, hátha mondok valami újat:

  1. Az, hogy ez volt az első nyílt vita, nem kifogás. Persze van hová fejlődni és ezt te is érzed, de a felkészületlenségre nincs mentség, még az sem, hogy sok mindent kell kézben tartani. Vannak, akik segítenek neked, kérdd meg őket és a vitára koncentrálj, készülj fel!
  2. Nem engedheted meg magadnak, hogy olyan érvek hagyják el a szád, hogy „Én szerveztem a vitát.” vagy hogy „Nem a témáról beszélünk”, mikor kényelmetlen a színpadon ülni és érvelni, állni a sarat.
  3. Azt a kijelentést a végletekig elutasítom, hogy az este után, minden hiányosság ellenére többek lettünk. Ez nem igaz. Mint mondtam, megraboltátok a vitát és mindketten az egótokat használtátok észérvek helyett, mert azt hittétek, hogy ez elég. Hát nem. Kurvára nem elég. A szellemi hátország nagyon kevés, ha nincs mögötte önálló gondolat. És igen, akkor is kevés, ha az a hátország a Toroczkai Laci vagy a Puzsér Robi. Továbbá a haverokkal folyatott szalonpolitizálás soha senkit sem készített fel egy vitára. A hangsúly a szalonpolitizáláson van. Nagy a különbség aközött, hogy a vita után többek lettünk, és aközött, hogy a vita után nem lettünk kevesebbek. Én inkább ezt utóbbit érzem.
  4. A közönség szórakoztatása a legutolsó szempont, amit egy nyílt vitánál a színpadról figyelembe kell venni. Senkit nem érdekel, ha néhányan kivonulnak. Az igazi vita önmagával tarja fent a figyelmet, a vitapartnereknek nem kell bohóckodni (ez a kifejezés itt szimbolikus, bohóckodás nem történt, a kifejezésre juttatás érdekében van itt), ez nem bulvár.
  5. A beígért témákat az adott időkeretben mind meg lehetett volna vitatni érdemben. Kell a moderátor!
  6. Továbbá fenntartom, hogy a vita okát képező március végi esemény valóban nem a homoszexualitásról, vagy a normalitásról szólt, legfeljebb csak látszatra. Véleményemet, hogy miről is van szó ezesetben, egy korábbi posztban, a „Hétfő reggel márciusi ifjai” címmel olvashatod. Itt újra visszatér a felkészültség kérdése: biztos vagyok benne, hogy sem te, sem Csongor, de még a közönség sem nézte vissza egyszer sem a vita előtt közvetlenül a kérdéses videófelvételt. Ezt bizonyítja az is, hogy szó sem esett az olyan kijelentésekről, hogy azért fejezzék be a filmnézést a jelenlévők mert az egy pártrendezvény, és majd a Mi Hazánk Ifjai megmondják, hogy mit szabad.

Nem tudok és nem is akarok sem frappáns, se jópofa, se jelentőségteljes befejezést ideírni, ezért elhazudom a nyitóbekezdésemet, és egy szubjektív, de őszinte véleménnyel zárok: rosszra számítottam, de azt is sikerült alulmúlni.

*Nem a saját sértettségem beszél belőlem. Persze meg vagyok sértődve, de nem azért, mert a hozzászólásomra nem reagált sem a Csongor, sem a Boldog Pista, hanem azért, mert megrabolták a vitát, amibe látszólag mindketten a legnagyobb mellszélességgel álltak bele.

A diskurzus, a vita testén az elmúlt 30 év komoly sebeket ejtett. Az alapvetően a rendszerváltozás vérfertőző környezetében fogant magyar közbeszéd szekrényben nevelte torz gyermekként, s csak az esetek kevés százalékában engedte a fényre. Az egyik vagy a másik oldal nap mint nap gyalázza újra azt a szentséget melyet egykoron a jelentése takart, minek köszönhetően identitásunkat újra fogalmazva álhattunk fel az asztaltól tudva, hogy lényegünket tekintve egyek vagyunk. Nem az acsarkodás kell, és nem a saját igazunk egóból történő áttolása. Nem a másik megszégyenítése kell, és nem a szektánknak való megfelelés. Nem a túlszofisztikáltság kell, és nem  a sztenderdnek megfelelő nyelv használata. Nem az kell, hogy mindig igazunk legyen, és nem az, hogy az esemény végeztével a tömeg tetején úszva hagyjuk el a termet. Az kell, hogy a másik igazát keressük. Az kell, hogy érzékenyen a világra és a másik személyére, a mélyben alámerülve keressük meg annak okát, hogy mit miért, hogyan gondol, és így jussunk el a felvetett probléma orvoslására törekvő alternatívákhoz. Az kell, hogy világainkat közelebb hozzuk egymáshoz, az arroganciát elfeledve az óvó szeretet jegyében. Mindenki fontos. És ha nincs igazam? Kurvára szar, de a vita tárgya sokkal fontosabb mint az én. A vita intézményét alapjaiban kell újjáépíteni. (Balogh Gergő)

Lazanyecz György

 

A bejegyzés trackback címe:

https://abstand.blog.hu/api/trackback/id/tr5514827062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kristóf Tarnay · http://fegyvertelen.blog.hu 2019.05.15. 00:04:42

Csúnyán fog hangzani, de a “minden vélemény arany” bődületes populizmus és egyszerűen nem igaz. Vannak megalapozott és háttértudással alátámasztott vélemények, vannak botcsinálta mindentudók és e két pont közti skálán való elhelyezkedés alapján - bár ez egy szubjektív szempont - van vélemény és vélemény közt minőségbeli különbség. De ez most mindegy, csak kikívánkozott. Viszont az nagyon rossz és talán mondjuk, hogy naiv idealista álláspont, hogy nem kell valamilyen témát kijelölő mederben tartani a vitát, igen is van létjogosultsága, hogy ha valamiről leülünk vitázni és azt még emberek el is jönnek meghallgatni, akkor ne kezdjünk el teljesen másról beszélni, mert az egész beszélgetés szét fog folyni, kicsúszik a kezünk közül és végeláthatatlan hosszú lesz, de valószínűleg az első tervezett témának se fogunk a végére jutni. Pont ezért egyetértek a moderátor alkalmazásával.
A kérdésekre/hozzászólásokra tényleg alig érkezett érdemi reakció főleg a vége fele, ez szerintem is gond volt.
Személy szerint engem elsősorban az érdekelt a vita során, hogy a széljobbnak azon a nagyjából egy A4-es oldalon elférő mantra-kollekcióján túl, amit minden egyes alkalommal hangoztatnak, van-e még olyan mögöttes gondolatiságuk, tartalmuk, amit egyébként nincs idő elmondani, de ilyen vitánk majd kifejtenek. Egyértelmű tapasztalat az volt, hogy nincsen.
Igazából a baj szerintem az volt, hogy Pisti egy kicsit túlbecsülte vitapartnere szellemi szintjét, emiatt újra és újra elhangzó mantrákat próbált mély kérdésekkel megérteni, amelyekre újra és újra nem kapott választ.

élnicsakkell 2019.05.15. 11:23:52

@Kristóf Tarnay: Jól lehet, a “minden vélemény arany” megfogalmazás tényleg elég populistán hathat, de itt arra vonatkozik, hogy minden vélemény mögött van valami, ami konstruktívan járulhat hozzá a vitához. Vagy az értelmezés új perspektívát világítja meg, vagy minket késztet alapállásunk újragondolására, vagy egy akkora fasság, amit nekünk kell lebontanulnk az ellenvéleményünkkel, vagy a felek közti megértés gátjait tárja fel, így is faszán segítve a haladást. És persze a vélemény alatt a véleményt értjük, nem a direkt kötöszködést, vagy a faszkodó trollkodást, buta okoskodást. Ilyen esetben szerintem a vélemény, főleg ha egy vitán hangzik el, egy két oldalról nyitott folyamat, ami a konstruktivitás jegyében egyszerre feltételezi a befolyásoló és a befogadó attitűdöt.
Jaa abban igazad van, hogy a témának kell egy meder. Itt sem arról volt szó, hogy folyjon szanaszét, hanem hogy adott diskurzuson belül nem baj az, ha szó-szót követve szélesebb horizontot jár be. Magam részéről ezt a szervezés, a felek közötti előzetes kommunikáció hiányának érzem. Bár nincsenek információim affelől, hogy ez hogyan zajlott, mégis úgy tűnik, hogy a felek a vita tárgyát illetően, illetve a felmerülő témák kapcsán nem jelölték ki a megfelelő határvonalakat. Érezhető volt, hogy Csongornak a melegekkel, az lmbtq csoportokkal való ellenérzései és félelmei a nyugati gender ideológia vadhajtásainak erőszakos és radikális megnyivánulásaira vezethetőek vissza. Lehet, hogy rendes érvek hiányában hivatkozott csak erre, de akkoris, ennek kifejtésébe pár alkalommal belekezdett, ám mindig le lett fújva azzal, hogy “most nem ez a téma”. Szerintem ezek a “most nem ez a téma” jellegű lezárások miatt tűnt A4-es mantrás cuccnak az, amit a srác érvekként használni próbált. Egyáltalán nem értek velük egyet, de a kifejtésük lehetőségét nem vonnám meg, meg kell értenünk, hogy vitatkozni tudjunk vele, különben minden alkalommal az lesz, ami itt is történt, hogy egymást kergetjük a májusfa körül. Szóval jah, szerintem vagy jelöljünk ki ilyen határokat közösen, vagy hagyjuk a témát adott diskurzuson belüli szabadon folyni. És köszi a hozzászólást! - Balogh Gergő
süti beállítások módosítása